Mijn favorieten

Gouda

Achterwillens Bloemendaal Binnenstad Gaardenbuurt Gouda-Noord Gouda-Oost Goverwelle
Kadebuurt Korte Akkeren Kort Haarlem Nieuwe Park Plaswijck Westergouwe  
 

 

Gouda 

Voor Nederlandse begrippen is Gouda een middelgrote stad. Het is een fijne stad om in te wonen, centraal gelegen in het Groene Hart. De grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kan je gemakkelijk en snel per auto (via de A12 en A20) en het openbaar vervoer bereiken. De prachtige natuurgebieden de Reeuwijkse Plassen en de Krimpenerwaard zijn om de hoek.

Gouda is echt een fietsstad, vanuit alle wijken fiets je snel naar het centrum en naar een van de twee NS-stations. De huidige grootte van de stad, met zo’n 72.000 inwoners, dankt Gouda aan haar centrale ligging binnen de Randstad. De stad wordt in westelijke richting uitgebreid met de prachtige wijk Westergouwe.
 
In de binnenstad vind je een groot aantal historische en monumentale gebouwen, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk het beroemdst zijn. Gouda staat bekend om de Goudse kaas, die in de zomer verhandeld wordt op de toeristische kaasmarkt op donderdag. Ten slotte geniet Gouda bekendheid door de fabricage van kaarsen, pijpen, Gouds plateel en stroopwafels en natuurlijk de jaarlijkse Kaarsjesavond in december. De kaasmarkt en Kaarsjesavond zijn grote publiekstrekkers.

  
 
Voorzieningen
Gouda biedt haar inwoners alle voorzieningen van een moderne gemeente. Veel voorzieningen hebben een regionaal karakter. Het gezellige oude centrum heeft een gevarieerd winkelaanbod met een mix van lokale ondernemers en landelijke ketens. Ook in de wijken buiten de binnenstad vind je aantrekkelijke winkelcentra. Het centrum van de stad is voetgangersvriendelijk. Er is een moderne bibliotheek met (stilte)werkplekken, een restaurant, een streekarchief voor alle historische informatie en een drukkerswerkplaats. De stad heeft bijna zeventig scholen voor basis-, voortgezet, middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Voor universitair onderwijs ga je naar de grote steden van de Randstad.
 
Sporters hebben in Gouda de keuze uit maar liefst tachtig sportverenigingen. Naast een aantal voetbalclubs is er een atletiekbaan, een motorcross-circuit en een manege. Er zijn squash- en tennisbanen, fitnesscentra, langlauf-loipes, diverse sportcomplexen en een zwembad met meerdere baden. Ook ligt er nabij Gouda een golfterrein. Voor liefhebbers van buitenrecreatie zijn er genoeg mogelijkheden. Natuurgebied de Reeuwijkse Plassen, ten noordoosten van de stad, vormt een paradijs voor watersporters. Verder liggen het Goudse Hout, ‘t Weegje en het Steinse Groen en de Krimpenerwaard verspreid om Gouda waar uitstekend gewandeld en gefietst kan worden. 
 
Gouda biedt genoeg mogelijkheden voor culturele recreatie. De stad beschikt over vijf musea, er is een moderne schouwburg, een muziekschool, een filmhuis en een bioscoop. De stad bezit een kunstcentrum, stadsgalerie, kunstuitleen en particuliere kunstzalen.
 
Deze middelgrote stad beschikt over goede gezondheidsvoorzieningen. Met het Groene Hart Ziekenhuis, twee verpleeghuizen, vier verzorgingstehuizen, instellingen voor maatschappelijke dienstverlening, geestelijke gezondheidszorg, GGD en meerdere huis- en tandartspraktijken is zorg dichtbij huis verzekerd.

Wijken
Door de diversiteit aan wijken is Gouda onmogelijk in een beeld te vangen. De wijken hebben door hun verschillende bouwperiodes allemaal hun eigen uitstraling en charme. Van historische binnenstad tot de nieuwbouw van de Westergouwe en alles wat daar tussenin zit. Benieuwd welke wijk het beste bij jou past? Je kunt hierboven per wijk een goede indruk krijgen.                                 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring